Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кризисен щаб наблюдава нивата на язовирите

Преля реката между Нови Искър и Курило. В Трън бе обявено бедствено положение

Кризисен щаб наблюдава нивата на язовирите

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Поради тежките метеорологични условия и валежи в цялата страна министърът на икономиката Лъчезар Борисов е разпоредил създаването на Щаб и е в непрекъснат контакт с всички структури към министерството, които имат отношение и следят за състоянието и нивата на язовирите. Това съобщиха от Министерство на икономиката.

По нареждане на министъра към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е сформиран кризисен щаб, който да извършва 24-часово наблюдение към всички язовири, за които Агенцията отговаря за надзора. Служители на ДАМТН съвместно с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР, Главна

дирекция "Национална служба “Гражданска защита” и института на БАН следят денонощно състоянието на язовирите в страната. 

Още по темата

Сформирани са обходни екипи, които регулярно следят и подават необходимата информация към щаба. Предприети са всички превантивни мерки, като там, където е необходимо, се прави контролирано изпускане на водните обеми от язовирите. Към този момент към наблюдаваните от щаба към ДАМТН язовири не са възникнали аварийни ситуации.

По-рано днес в Трън бе обявено бедствено положение заради обилните валежи и високите нива на река Ерма. На места реката е излязла от коритото си. Под вода е паркът "Ждрелото". Няма данни за бедстващи хора, съобщава БНТ.

По информация на Нова телевизия на много места притоците на река Искър са покачили нивото си и са предизвикали транспортен хаос. 

"В момента 10 екипа работят на различни места на територията на София. Няма пострадали хора от тези интензивни валежи. В момента един екип работи на отсечката от Нови Искър към Курило отдолу под моста. Извадихме един човек, който беше закъсал с колата. Сега ще изкараме и автомобила", съобщи по-рано тази сутрин директорът на аварийното звено към Столична община Красимир Димитров, цитиран от Агенция "Фокус".

Има различни места в София като критични участъци на бул. "Цар Борис Трети", Южната дъга. Към момента има три критични участъка в район Нови Искър, уточняват от Столичната община. Екипите на Аварийна помощ и превенция и "Напоителни системи" са на място.

Във Варна дъждът отново наводни улици и булеварди, което затрудни трафика в града и предизвика големи задръствания.

Повишаване на нивото на водата се отчита в река Марица при Димитровград, Харманли, Свиленград и Симеоновград, съобщиха от областната администрация в Хасково във връзка с днешния оранжев код за обилни валежи в региона.

Повече по темата може да видите в галерията. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
След вота на 11 юли служебният кабинет може да се превърне в редовен?